Trekking Food - adapted by tom

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Powerbars

  1. Energie Riegel a la dt. Sportinstitut
    Für zehn Riegel benötigen Sie folgende Zutaten: 1 Banane, 100 g Trockenpflaumen, 100 g Trockenaprikosen, 50 g Haferflocken, 30 g Sonnenblumenkerne, 20 g Leinsamen, 3 Eiweiss, 1 Eßlöffel Ahornsirup.

    Zubereitung: Sämtliche Zutaten, ausser Eiweiß und Ahornsirup, durch den Fleischwolf geben oder sehr fein hacken. Mit dem Ahornsirup abschmecken und steif geschlagenes Eiweiß unterheben. Mit dem Spritzbeutel (Lochtüte) auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech geben und ca. 5 cm lange Stränge spritzen. Im vorgeheizten Backofen bei 160 Grad C ca. 10 Minuten backen. Abkühlen lassen, abbeißen - und die Wirkung ausprobieren.

    Martins persönlichen Empfehlungen:
    vierfache Menge auf Blech, kein Ahornsirup (wird eh' schon recht süß) oder nur Zuckerrübensirup (Rezept aus den Staaten, bei uns ist guter Ahornsirup teuer), zu den Sonnenblumenkernen nochmals die gleiche Menge Kürbiskerne.
    meine Verbesserung:
    Zum Auflockern noch ein paar andere (gepoppte) Cerealien, zum "Glücklich-Machen" reichlich Schokopulver, für den schnellen Energieschock Traubenzucker und evtl. Koffein. Und wenn wir schon bei den Drogen angekommen sind: was spricht gegen Calcium- Multivitamin-Tabletten u.ä.? Mit Blick auf die Haltbarkeit könnte es sich erforderlich machen, die Banane durch Trockenbanane zu ersetzen.
    Die Kerne können auch mit dem Pürierstab zerkleinert werden. Beim Trockenobst haut das nicht hin - mangels Fleischwolf also fein würfeln.
    Nicht wundern ueber die dunkle Farbe, die kommt von Kürbiskern und Pflaume. Auf dem Blech auch länger backen, dann in Riegelform schneiden. Übermengen z.B. in Fünferpacks einfrieren.

  2. Energieriegel angelehnt an das TOUR 1/95-Rezept
    80g brauner Rohrzucker, 90g Butter , 80g Ahornsirup, 70g Sahne, 70g Kürbiskerne, 70g Sonnenblumenkerne, 100g Haferflocken, 150g getrocknete, ungeschwefelte Aprikosen, eine Packung viereckige, möglichst große Oblaten und eine Kanne Konservierungsmittel ... das ist natürlich Unsinn für die lange Tour durch warme Länder. Die Haferflocken in dieser Menge machen die Schnittchen nicht gerade zum Nonplusultra. Auch hier besser teilweise durch andere Cerealien ersetzen. Datteln, Pflaumen, Apfelringe (alles getrocknet versteht sich) können diese Riegel auch gut verbessern. Für die Klebrigkeit sorgt notfalls auch normaler Honig und ein-zwei Eiweiß können auch nicht schaden.
    Zubereitung:
    In einer Pfanne die Sonnenblumen- und Kürbiskerne anrösten. Wenig Öl nehmen. Vorsicht, Spritzgefahr! Die Kerne gut abtropfen lassen. Rohrzucker, Ahornsirup, Butter und Sahne zusammen im Topf erhitzen und wenige Sekunden kochen lassen. Die Aprikosen hinzufügen. Die Früchte vorher möglichst klein schneiden. Die Sonnenblumen- und Kürbiskerne sowie die Haferflocken dazugeben, die Masse mindestens fünf Minuten lang bei geringer Hitze rühren. Damit nichts anbrennt, den Topf immer wieder kurz von der Herdplatte nehmen. Ein Backblech oder eine Auflaufform mit den Oblaten auslegen. Die Masse mindestens einen Zentimeter dick in die Form geben und glattstreichen. Mandeln, geriebene Nüsse oder sonstige Kerne darüber streuen. Eventuell eine zweite Schicht Oblaten auftragen. Die Masse mehrere Stunden abkühlen lassen, anschliessend in etwa drei mal acht Zentimetergroße Streifen schneiden. Einen kleinen Vorrat im Kühlschrank lagern, den Rest der Riegel in der Tiefkühltruhe einfrieren. So bleiben Vitamine und Nährstoffe lange erhalten. Das Rezept ergibt etwa 16 Riegel. Tip: Wenn Sie ein ganzes Backblech füllen möchten, nehmen Sie von den Zutaten jeweils die dreifache Menge.

  3. Schokoriegel
    Vollmilchschokolade schmelzen, Haferflocken reinmischen, bis das Gemisch gerade noch zu kneten geht, würzen mit etwas Salz. Formen wie es beliebt und Spaß macht.
    Der haelt fuer einen Schokoriegel erstaunlich viel Hitze aus, und hat Kalorien ohne Ende. Fuer den Hochsommer aber eher ungeeignet.
    Ganz ausgefeilt: Mit Bitterschoki machen und ordentlich Zucker dabei -> hitzebeständiger.

  4. Honigkuchen
    normales Honigkuchenrezept mit Phantasie etwas erweitern, z.B. Rosinen, getrocknete Bananen, Aepfel,... in Scheiben schneiden, gaanz leicht toasten, und mit flüssigem Zucker tränken (drüberschütten). Den Zucker (OHNE Wasser) flüssig zu kriegen ist etwas knifflig. Einfach ein paar hundert Gramm Zucker (sonst nix) in einen Edelstahltopf und LANGSAM!! hochheizen. Wenn Du eine dunkelrote Flüssigkeit erhältst, hast du alles richtig gemacht, wenn du Kohle kriegst, war es falsch ;)
    Das Ergebnis haelt auch Sahara-Klima im Hochsommer aus, sehr süß, durch den Zucker konserviert. So lange das Zeug nicht naß wird, ist es beliebig lang haltbar. Na Klasse! Wieso macht eigentlich keiner Feigen mit dran? Die Herstellung klingt nach einer extremen Sauerei. Prima für die Gruppenstunde ...

Breakfasts

   Things to bake before you leave:
  1. - Toasted Muesli -

    Ingredients: Makes about 6 cups.
    2 cups rolled oats.
    1 cup chopped dried apples.
    1 cup chopped dried apricots.
    1/2 cup chopped dried
    1/2 cup processed bran.
    1/2 cup wheatgerm.
    1/4 cup sunflour seeds.
    1/8 cup sesame seeds.
    1/2 cup vegetable oil.
    1/2 cup honey.

    Method:
    1 - Set oven at 150 degrees C or 300 degrees F.
    2 - Combine all ingredients and spread on an oven tray.
    3 - Bake for 20 to 25 minutes.
    4 - Allow to cool. Store in an airtight container.

    Things to mix at home and cook away:

  1. - Pancakes -
    Ingredients:
    1/4 cup plain flour.
    1/4 cup self raising flour.
    1 tbl. sugar.
    1/4 cup milk powder.
    1 tbl powdered egg
    Method:
    To prepare:
    Mix ingredients and place into a sealed bag.

    To cook:
    1 - Mix contents of bag with half a cup of water.
    2 - Melt some butter or margarine in a frypan over low heat.
    3 - Pour half the mix into frypan and cook until set.
    4 - Turn pancake over and lightly brown over side.
    5 - Repeat for second half of the mix.



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Lunches & Snacks

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   Things to bake before you leave:

  1. - Date Loaf -
    Ingredients:
    1/2 cup chopped dates.
    1/2 cup chopped dried apricots.
    1 tsp sodium bicarbonate (baking soda).
    1 cup boiling water.
    50g butter.
    1 egg, beaten.
    1/2 cup chopped almonds or walnuts.
    3/4 cup brown sugar.
    1 1/2 cups self raising flour.

    Method:
    1 - Set oven at 180 degrees C or 350 degrees F.
    2 - Combine dates, apricots and sodium bicarbonate in a mixing bowl.
    Pour in boiling water and mix. Let stand for 5 minutes.
    3 - Add butter and mix until it melts.
    4 - Add nuts, egg, sugar and flour and mix well.
    5 - Place in a well greased log pan and bake for 45 minutes or until
    cooked.
    6 - Turn out onto a cooling rack.
    7 - When cold, slice, spread with butter or margarine and wrap in
    plastic wrap.


  2. - Almond Bread -
    Ingredients:
    4 egg whites.
    1/2 cup caster sugar.
    1 cup plain flour.
    2/3 cup almonds or hazlnuts.

    Method:
    1 - Set oven at 180 degrees C or 350 degrees F.
    2 - Beat egg whites until it forms small peaks. Gradually add sugar
    and continue beating until mixture is stiff.
    3 - Fold in almonds and flour.
    4 - Place in a well greased log pan and bake for 50 - 60 minutes.
    5 - Cool on a cooling rack.
    6 - Wrap in foil and let stand for a few days.
    7 - Slice thinly and dry slices on an oven tray at 150 degrees C or
    300 degrees F for about 30 minutes.


  3. - Anzac Biscuits -
    Ingredients:
    2 cups rolled oats.
    3/4 cup plain flour.
    1/2 cup sugar.
    1 tbl. golden syrup.
    2 tbls. boiling water.
    125g butter.
    1 tsp sodium bicarbonate.

    Method:
    1 - Set oven at 160 degrees C or 320 degrees F.
    2 - Melt butter in saucepan on stove.
    3 - In a bowl mix rolled oats, flour and sugar.
    4 - In a seperate bowl, mix sodium bicarbonate, boiling water,
    golden syrup and the melted butter, then pour over dry
    ingredients. Mix well.
    5 - Drop spoonfuls of mix onto a greased oven tray leaving
    room for the mixture to spread.
    6 - Bake for 15 - 20 minutes or until cooked.
    7 - Cool bisuits on a cooling rack.


  4. - Muesli Biscuits -
    Ingredients:
    1 cup rolled oats.
    1/2 cup chopped dried apricots.
    1/2 cup chopped dried apples.
    1/2 cup processed bran.
    1/2 cup coconut.
    1/8 cup sunflower seeds.
    1/8 cup pepitas (pumpkin seeds).
    1 tbl. sesame seeds.
    1/2 cup self raising flour.
    1/2 cup brown sugar.
    1 tbl. honey
    2 eggs.
    100g butter.

    Method:
    1 - Set oven at 190 degrees C or 370 degrees F.
    2 - Melt butter in saucepan on stove.
    3 - In a bowl mix all the dried ingredients.
    4 - Add the honey, egg and melted butter and mix well.
    5 - Drop spoonfuls of mix onto a greased oven tray leaving
    room for the mixture to spread.
    6 - Bake for 10 - 15 minutes or until cooked.
    7 - Cool bisuits on a cooling rack.


  5. - Boiled Fruit Cake -
    Ingredients:
    1 cup plain flour.
    1 cup self raising flour.
    2 eggs, beaten.
    1/2 cup butter.
    3/4 cup brown sugar.
    1 cup water.
    3 cups dried fruit.
    1/2 tsp nutmeg.
    1/2 tsp cinnamon.
    1 tsp sodium bicarbonate.

    Method:
    1 - Set oven at 180 degrees C or 350 degrees F.
    2 - In a saucepan, put the water, sugar, butter, fruit, nutmeg,
    cinnamon and sodium bicarbonate. Bring to boil, stirring
    continuously.
    3 - Allow to cool for 10 minutes and add eggs.
    4 - Sift both flours and add to other ingredients.
    5 - Place in a well greased and paper lined 18 cm square cake
    tin. Bake for 1 hour.
    6 - Allow to cool in tin for 15 minutes then turn out onto a
    cooling rack.
    7 - When cold, wrap individual slices in plastic wrap.


  6. - Fruit & Nut Biscuits -
    Ingredients: Fruit & Nut Biscuits -
    Ingredients:
    125g butter, softened.
    1/2 cup sugar.
    2 tbls. milk.
    1/2 tsp vanilla essence.
    1 1/4 cups plain flour.
    1/4 cup finely chopped almonds.
    1/4 cup imitation cherries.
    1/4 cup dried apricots, chopped.
    1/4 cup dried paw paw spears, chopped.
    1/4 cup dessicated coconut.

    Method:
    1 - Set oven at 180 degrees C or 375 degrees F.
    2 - Beat butter and sugar until fluffy.
    3 - Add milk and vanilla and beat until mixed.
    4 - Add fruits and nuts and mix well.
    5 - Shape dough into a ball and then roll it into a cylinder
    5 cm (2 inches) in diameter. Sprinkle coconut on board and roll
    dough through it until covered in coconut.
    6 - Wrap in plastic wrap and refrigerate for 1 hour.
    7 - Cut dough crosswise into 1/2 cm (about 1/4 inch) slices an place
    on a lightly greased baking tray.
    8 - Bake for 10 - 15 minutes or until lightly browned.
    9 - Cool biscuits on cooling rack.


    Things to mix at home and cook away:

  1. - Tomato Soup -
    Ingredients:
    2 tbls tomato flakes.
    1/4 cup milk powder.
    1 tbl flour.
    1 tsp basil.
    1 tsp dried parsley.
    1/4 tsp garlic powder.

    Method:
    To prepare:
    Mix all ingredients and place into a sealed bag.

    To cook:
    1 - Place contents of bag into saucepan and gradually blend in two
    cups of cold water.
    2 - Bring to boil, then reduce heat and simmer for 5 minutes, stirring
    occasionally.


  2. - Tabouleh -
    Ingredients:
    1/2 cup borghul.
    2 tbls. dried onion.
    1/4 cup chopped sun dried tomatoes.
    1/2 tsp salt.
    1/4 cup dried parsley.
    2 tbls. dried mint.

    Method:
    To prepare:
    Mix all ingredients and place in a sealed bag.

    To cook:
    Heat 1 and 1/2 cups of water until boiling. Remove from heat and add
    ingredients from bag. Stir and leave to stand for 1 hour. Drain off
    any excess liquid.


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Dinners

    Things to mix at home and cook away:

  1. - Rice Curry -
    Ingredients:
    1/2 cup freeze dried rice.
    2 tsp dried onion.
    1 tsp curry powder.
    1/4 cup sultanas.
    1/4 cup dried apple, chopped.
    1 tsp dried coconut.

    Method:
    To prepare:
    Mix all ingredients, and place in a sealed bag.

    To cook:
    Boil 1 cup of water. Add contents of bag and stir. Bring back to boil
    and simmer for 10 minutes.


  2. - Noodles and Vegetables (sort of Singapore style) -
    Ingredients:
    1 packet two minute noodles.
    2 tbls. dried peas.
    2 tbls. dried beans.
    2 tbls. dried corn.
    2 tbls. dried mushrooms.
    2 tbls. dried capsicum.
    2 tbls. TVP.
    1 tbl. dried tomato.
    1 tbl. dried onion.
    1/8 tsp garlic powder.

    Method:
    To prepare:
    Mix all ingredients except noodles and place in a sealed bag.

    To cook:
    1 - Bring 2 cups water to boil.
    2 - Add vegetable mix from bag and flavor sachet from noodles.
    3 - Boil for 5 minutes, stirring occasionally.
    4 - Break noodles into small pieces and add to pot.
    5 - Boil for 5 minutes, stirring occasionally.


  3. - Chilli -
    Ingredients:
    1/4 cup red lentils.
    1/4 cup tvp.
    2 tbls tomato flakes.
    1/2 tsp chilli powder or chopped dried chillis.
    1/8 cup dried capsicum, chopped.
    1/4 tsp garlic powder.
    2 tsps sesame seeds.
    2 tsps dried onion.

    Method:
    To prepare:
    Combine all ingredients and place in a sealed bag.

    To cook:
    1 - Boil 2 cups of water. Remove from heat.
    2 - Add contents of bag. Stir and allow to sit for 10 minutes.
    3 - Return to boil, then simmer until all liquid is absorbed,
    stirring occasionally.


  4. - Spaghetti Bolognese -
    Ingredients: (Serves 2)
    1/4 cup red lentils.
    1/2 cup TVP.
    1/4 cup dried capsicum, chopped.
    1/4 cup dried mushrooms, chopped.
    1/4 cup sun dried tomatoes, chopped.
    1 tbl sesame seeds.
    2 tbls dried onion.
    1/4 tsp basil.
    1/4 tsp thyme.
    1/4 tsp oregano.
    1 tsp dried parsley.
    1/2 tsp black pepper.
    1/4 tsp garlic powder.
    6 tbls tomato flakes.
    125 grams pasta or spaghetti.
    Parmesan cheese to taste.

    Method:
    To prepare:
    Mix all ingredients except pasta and cheese. Place into a plastic
    bag. Place pasta in another bag, and cheese in a third.

    To cook:
    1 - Bring 3 cups of water to boil.
    2 - Remove from heat and add dried vergetables and spices from bag.
    Stir and put aside. This must soak for at least 15 minutes.
    3 - In a second saucepan, bring 3 cups of water to boil.
    4 - Add pasta to second saucepan. Bring to boil again, then simmer
    for 10 - 15 minutes or until cooked.
    5 - Drain and put aside.
    6 - Return first saucepan to heat. Bring to boil, then simmer until
    lentils are very soft, stirring occasionally. If sauce becomes dry,
    add more water. Do not undercook as partially raw lentils taste
    disgusting, but fully cooked they taste good.
    7 - Pour sauce over pasta and mix. Sprinkle parmesan cheese over the
    top.

Desserts

Things to mix at home and cook away:

  1. - Chocolate Mousse -
    Ingredients:
    2 tbls. cornflour.
    2 tbls. milk powder.
    2 tsp. sugar.
    2 tsp cocoa powder.

    Method:
    To prepare:
    Mix ingredients and place into a sealed bag.

    To cook:
    1 - Combine mix from bag in a saucepan with 1 cup water.
    2 - Bring to boil, stirring continuously.
    3 - Reduce heat and simmer for one minute.
    4 - Allow to cool and set.


  2. - Custard -
    Ingredients:
    1 tbl. custard powder.
    1/4 cup milk powder.
    2 tsp. sugar.

    Method:
    To prepare:
    Mix ingredients and place into a sealed bag.

    To cook:
    1 - Combine mix from bag in a saucepan with 1 cup water.
    2 - Bring to boil, stirring continuously.
    3 - Reduce heat and simmer for one minute.
    4 - Allow to cool and set.



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    © 1999 by tom